Nye regler for lån i Danmark
1. juli 2020 var en stor dag for både de danske forbrugere og det danske lånemarked. Nye regler for lån i Danmark trådte i kraft, hvilket både inkluderede et ÅOP-loft og et omkostningsloft.
Slut med de dyre kviklån og finansielle ydelser, hvor høje renter og gebyrer, koster de danske forbrugere dyrt. Med de nye regler er der kommet et loft på omkostningerne. Få et godt indblik i de nye regler og hvad de kommer til at betyde for det danske lånemarked.
Loft på lånets omkostninger
Essensen af de nye regler indebærer to typer af loft, for lånets omkostninger:
- ÅOP-loft: Der er kommet et ÅOP-loft på 35% for alle firmaer, mens de markedsførte långivere skal holde deres ÅOP under 25%. I praksis betyder det at ÅOP-loftet på 25% er gældende for nærmest samtlige aktører på lånemarkedet. Mange har derfor måtte justere deres prismodel, for at imødekomme de nye retningslinjer.
- Omkostningsloft: De samlede omkostninger må maksimalt være 100% af det lånte beløb. Det betyder at hvis du søger fx. 25.000 kr. må kreditomkostningerne max være tilsvarende. Omkostningerne indebærer alt fra renter, gebyrer og afdrag. Det sætter en begrænsning for, hvor dyrt det kan ende med at blive for dig som kunde.
Der er andre dele af de nye regler, som har en mindre indflydelse, men som fortsat er værd at nævne.
En af de mest centrale er, at lånekampagner ikke må markedsføres sammen med gambling og spilreklamer. Dette for ikke at friste forbrugeren unødigt, til at tage fatale beslutninger. Det har for mange betydet en begrænsning af de kanaler hvor der kan markedsføres. Fx. kan du på Facebook ikke styre, om din udvalgte annonce vises i sammenhæng med et tilfældigt opslag om spil og betting.
For mere information om de nye regler, lånemarkedet online og renterne hos udbyderne, kan du med fordel besøge enten Laaneansoegning.dk eller SO Finans.
Slut med de dyre kviklån
Det helt klare formål med de nye regler er helt klart, at gøre op med de dyre kviklån. Det var det klare formål hos Folketingets partiers der indgik aftalen ultimo 2019.
Den aftale er nu blevet til et vedtaget lovforslag i Folketinget og der er ingen tvivl om at konsekvenser for de forskellige online banker og låneudbydere har været markant.
Det er på mange måder positivt for privatøkonomien hos den enkelte dansker, da det ikke er muligt at forfalde til hurtige og dyre lappeløsninger, som kviklån ofte har været kendt for – og anvendt til. Den fristelse er blevet fjernet, hvilket er med til at beskytte din økonomi som forbruger.
Betydning for det danske lånemarked
De nye regler har medført en række interessante konsekvenser. Nogle udbydere har trukket deres aktiviteter på det danske lånemarked, mens mange andre har måtte ændre deres forretningsmodel. Flere har sænket deres rente og ÅOP, for at leve op til de nye retningslinjer, mens flere har hævet der minimums løbetid fra 12 til 24 måneder.
Det gør at du står over for et udvalg, der generelt er blevet billigere, men hvor det er mærkbart sværere at finde finansiering med korte løbetider. Hos mange skal du vælge en løbetid på mindst 12-24 måneder.
Det er i sandhed nogle regler der har sat nye standarder for markedet, i positiv forstand, for den enkelte forbruger. Du er beskyttet langt bedre end hidtil, når det kommer til omkostningsniveauet på de lån du måtte optage – uanset om det sker online eller i din egen bank.