Snublesnore undersøgelsen

Kvinder og erhvervsliv

Ligestillingsdebatten og kvinders vej til både ligeløn og topposter i danske virksomheder er et ofte debatteret emne. For selvom Danmark generelt har rykket sig meget i ligestillingens tegn, er der stadig flere tegn på vi ikke er i mål endnu.

Danmarksindekset giver dig her et tilbageblik til Snublesnore undersøgelsen fra 2011, der netop så på disse “snublesnore” for kvinderne og deres vej til førende stillinger i erhvervslivet.

De mest udbredte snublesnore

Beskæftigelsesministeriet fik i 2011 udført en ekstern undersøgelse, der skulle klarlægge de mest udbredte “snublesnore” i kvindernes vej mod ledende stillinger. For det er velkendt at mændene fortsat sidder på langt de fleste direktør -og formandsposter.

Der er særligt traditionerne og kulturen i de danske virksomheder som der blev stillet skarpt på.

Kvinder hold en uformel snak med chefen

En af de væsentlige punkter ved undersøgelsen, er mænds evne til at holde uformelle samtaler med beslutningstagere og den øverste ledelse.  Det gør at man hele tiden er i deres bevidsthed og kan der skabes en relation, er vejen til topposten lige pludselig kortere.

Kvinder er derimod rigtig dårlige til disse uformelle snakke og det bør du ændre på, hvis du har ambitioner om en større stilling. Det er langt mere besværligt at sætte et møde op og så virker de uformelle samtaler bare langt bedre.

Når der skal besættes en ny ledende stilling, er det helt almindeligt at der foregår en magtkamp om hvem der skal vinde racet. Her viser undersøgelsen at mændene er klart bedre til at forberede sig og bruge albuerne. Hvis du ikke har de bredeste albuer som kvinde, kan det være en god idé at søge tips og hjælp hos din a-kasse eller fagforening. De kan helt sikkert give dig nogle redskaber, der kan bidrage til DU får jobbet.

Som kvinde bør du ikke være bange for at give din interesse og ambitioner til kende, eller skabe relationer med dine overordnede. Undersøgelsen viste at mødekulturen favoriserer de højrøstede medarbejdere, så du får altså intet foræret ved at sidde stille.

Det er ikke altid at erfaring og kompetencer er nok til at vinde kampen om en attraktiv stilling. Så kvinder; gør opmærksom på Jer selv! Men gør det på en elegant måde, da en meget højrøstet kvinde kan give den modsatte effekt. Det handler om at finde den gyldne balance.

Graviditet – den evige snublesnor

Sidst så blev graviditeten selvfølgelig også belyst og påpeget som en snublesnor. Det kan virke som en evig snublesnor og mulig undskyldning for at vælge kvinden fra. Det er i hvert fald en begrundelse man ofte hører.

For selvom manden godt kan tage sig af barnet, vil der stadig være en længere periode op til fødslen, hvor kvinden er uarbejdsdygtig. Så vi skal nok forvente at kvinden vil bære rundt på denne ulempe i mange år fremadrettet – hvis ikke til evig tid. Det er desværre en virkelighed der bliver svær at ændre på.

Få støtte af a-kassen

Det er ikke kun når du går ledig, at det er aktuelt at bruge a-kassen. De kan ligeledes bidrage med viden og værktøjer, når du er i job, men enten søger bedre løn, arbejdsforhold eller en ny stilling. Det er i disse sammenhænge hvor a-kasse og fagforening kan være ligeså værdifulde.

Af samme grund bør du så vidt muligt, vælge en arbejdsløshedskasse der har specialister på dit område. Det gør det langt mere sandsynligt, at de selv har stået i samme situation – og derved kan dele deres erfaringer.

Hvis du er i tvivl om du er i den rigtige a-kasse eller hvilke medlemsfordele de forskellige udbydere tilbyder, kan du sammenligne a-kasser via PRISAS her.

DMCA.com Protection Status