Danskernes sundhedsprofil

Danskernes sundhed

Der er mange måder at måle sundhed på. Det kan både måles i psykisk og fysisk sundhed, og den fysiske er den, der er lettest at måle. Men selv inden for det område, er der mange forskellige måder at måle det på.

Der er en række forskellige vaner, som man måler danskernes sundhedsniveau på, blandt andet rygning, kostvaner, motion og hvor meget alkohol, der bliver indtaget.

I en rapport, der er blevet til blandt andet på vegne af Sundhedsstyrelsen, er en lang række danskere blevet spurgt indtil deres vaner, og dermed er danskernes sundhedsprofil blevet klarlagt. Det handler netop om de førnævnte ting, der afgør om vi er blevet mere eller mindre sunde.

Er vi mere eller mindre sunde end før?

Det er svært at give et entydigt svar på, om vi danskere er blevet mere eller mindre sunde, men det er muligt at se på de individuelle punkter, om vi har rykket os i en positiv eller negativ retning. På nogle punkter er vores vaner blevet bedre.

Rygning

Først og fremmest ryger danskerne mindre. Det er gældende både når det kommer til unge, der ryger cigaretter og antallet af storrygere, der altså ryger flere cigaretter om dagen. Denne udvikling kommer sandsynligvis som følge af statens tiltag blandt andet gennem kampagner og ved at lave rygeområder bestemte steder.

Over de seneste år er det blevet ulovligt at ryge flere og flere steder, og den kollektive holdning til rygning er blevet mere negativ.

Alkohol

Samtidig er antallet af personer, der drikker mere, end Sundhedsstyrelsen anbefaler – altså de 7 genstande om ugen for kvinder og de 14 for mænd – er også faldet. Det er positivt, da for meget alkohol har mange negative konsekvenser.

Kosten

Men det er ikke på alle områder, det går frem ad. Der er stadig rigtig mange danskere, der spiser meget usundt og ikke overholder de angivne kostråd, og der er mange, der vejer for meget. Disse ting hænger sandsynligvis sammen. Desuden er der også for mange, der rører sig for lidt og dyrker for lidt motion. Det hænger også ofte sammen med overvægt.

Derudover har rapporten også fastslået, at der er stor social ulighed i Danmarks sundhed, altså at mange helbredsproblemer hører til specifikke sociale klasser. På nogle områder er vi altså blevet sundere og bedre til at passe på os selv, men på andre, er der stadig lang vej igen.

Det er en god idé selv at besøge Sundhedsstyrelsens hjemmeside og følge deres vejledninger.

DMCA.com Protection Status