De store konkurser i byggebranchen

Den globale finanskrise hvis negative virkninger for alvor tog fat i 2007 har haft stor indflydelse på mange virksomheder og brancher, og har det stadigvæk i dag. En branche, der har lidt siden finanskrisens begyndelse og stadig gør det, er den danske byggebranche.

Her er antallet af konkurser steget voldsomt i forhold til tidligere, og branchen lider stadig under stor usikkerhed i aktuelle tider. I oktober måned i år gik det dog helt galt for byggebranchen, hvor entreprenørfirmaet Pihl og Søn måtte indgive konkursbegæring. Pihl og Søn var det næststørste entreprenørfirma i Danmark, og deres konkurs spredte altså usikre og voldsomme ringe i vandet.

Konsekvenserne af de seneste konkurser

For uden at skabe stor usikkerhed i en forvejen hårdt ramt branche, hvor byggeherrer hold pengene tæt på kroppen af fare for at næste entreprenør drejer nøglen om, er flere andre entreprenører blevet offer for det store selskabs konkurs.

Én af de helt tunge drenge på byggemarkedet, Engsø Gruppen måtte nemlig lukke tre datterselskaber heriblandt Skana Enterprise som følge af Pihl og Søns konkurs.

Og flere mellemstore og mindre entreprenører, der havde penge til gode i store firmaer, må altså opgive at fortsætte deres virke. Foruden afskedigelsen af de mindre firmaers medarbejdere, har konkursbegæringen af tre af Engsø Gruppens datterselskaber, betydet at man måtte sende 151 medarbejdere hjem.

Som man kan læse her på Borsen.dk har Engsø konkursen tvunget 158 ansatte ud i arbejdsløshed og haft konsekvenser på mange samarbejdspartnere.

Hvilken indflydelse for det på byggefaget?

Konkurserne af de store entreprenørfirmaer i byggebranchen får stor indflydelse på tilliden til byggebranchen, og dermed også dens videre fremtid. Byggeherrerne holder nemlig pengene tæt til kroppen, da de ikke skal risikere at sætte penge i byggerier, hvor entreprenøren går konkurs, så de selv taber penge.

Hvis store selskaber som Pihl og Søn og Engsø Gruppen kan gå konkurs, kan det ske for alle, og derfor er det at starte byggerier i dag betragteligt risikabelt, hvilket dog blot vedholder branchen i krise.

Du kan læse mere om byggebranchen og udviklingen ved at besøge Byggefaget.dk.

DMCA.com Protection Status