Efterskole vs. folkeskole

Efterskoleelev

Hvad skal jeg vælge? Efterskoleophold eller 10. klasse på folkeskolen

Efterskolen er i princippet blot en videreudvikling af folkeskolen, men med muligheden for at komme væk hjemmefra og skabe livslange relationer.

Den fungerer med den velkendte indlæringsform og sammensat med kostskole princippet. Vi ser nærmere på de to løsninger, så du nemmere kan vurdere hvor du skal tage 10. klasse.

Efterskolens særlige muligheder

De fleste vælger at tage afsted på efterskole efter 9. klasse – svarende til 10. klasse –  men det er også muligt at vælge for 9. klasse og nogle steder helt ned til 8. klasse. Det er for personer som ikke føler de er klar til at starte på en ny uddannelse, folk der har brug for en forandring osv.

Efterskolen giver en række muligheder, i det at man er på stedet hele tiden. Dette kan f.eks. være længere varende projektopgaver. Det kan f.eks. være en matematik-dag hvor man så regner på forskellige ting. Det kan også være et forløb med solformørkelse, afsluttet med at man ser den på skolen.

De lange dage indbyder derfor til at der vil være nogle anderledes undervisningsdage og ikke mindst med muligheden for at lære hinanden rigtig godt at kende. Mange unge tager ikke kun afsted af faglige grunden, men for at blive mere modne inden man fx. tager på gymnasium.

Folkeskolen er obligatorisk, så du skal undervises på en den ene eller den anden måde. At tage et ekstra år her, vil derfor være med det faglige i højsædet og mindre fokus på de sociale aktiviteter og relationer. Hele den modningsproces mange gennemgår på efterskoleopholdet, vil derfor ikke være lige så udpræget, hvis du tilbringer året i folkeskolens 10. klasse.

Se også: De danske efterskoler

For og imod begge dele

Folkeskolen er en ting som alle skal igennem – efterskolen derimod er et valg som man kan tage hvis man har råd og lyst. Det er længe blevet diskuteret hvilke mennesker der tager afsted hjemmefra, men faktum er, at man ikke kan sætte dem i en kasse.

Nogle vælger at tage på efterskole fordi de har brug for noget andet end deres rutine. Nogle tager afsted for at få udvidet deres horisont og møde nye mennesker. Andre udelukkende for at øve spring gymnastik, sportsgrene eller for at have en fed tid inden den står på det videre uddannelsesforløb.

Folkeskolens 10. klasse er langt mere fri og en rigtig kending som alle kan forholde sig til. Der er langt fra så meget fokus på den enkelte elev, og meget mere fokus på at fylde børnene med faglig viden.

Forskellene er derfor markant, men dit formål og behov som studerende bør afgørende hvad du vælger. Ligesom forældrenes pengepung ofte har en del at sige.

Det økonomiske aspekt

Der er ingen tvivl om at det økonomiske aspekt ligeledes spiller en stor rolle for hvad du skal vælge. For mens et efterskoleophold hurtigt kan koste 45-50.000 kroner er det langt billigere bare at tage 10. klasse på din nuværende institution. Det er her dine forældre kommer ind i billedet.

Men når du læser denne artikel, går vi ud fra det økonomiske er på plads og at der derfor er penge til at du kan tage afsted. Omend prisen helt sikkert betyder meget for de fleste danske familier.

DMCA.com Protection Status