Vi danskere elsker øl

Vi danskere elsker øl og har altid gjort det, men hvad er årsagen bag? Når man snakker med turister og vores naboer i Sverige, kender de os altid som et glad folkefærd, med stor trang til øl.

Det har altid været sådan, eller sådan kan det føles. Danmarksindekset ser nærmere på danskernes øltørst og på årsagen bag. 

Stolte traditioner med bryggerier

En af de klare årsager til at øl er blevet en indgroet del af mange danskeres hverdag, er at vi historisk set har haft mange gode bryggerier, kulminerende med Carlsberg, som det store internationale firmaer.

Der har altså altid være gode lokale muligheder, for at smage på de forfriskende øl og mange danskere har arbejdet på disse arbejdspladser. På den led har de altid været nemt tilgængelige og så er det alt andet lige, markant nemmere at blive populær. Det har ølen haft stor glæde af.

Billigere end vin

Det er ikke kun tilgængeligheden og opvæksten med øl, der har en betydning for vores vaner. Det samme har priserne. Prisen gør altid en forskel.

Her er øl en markant billigere drik end vin, der hurtigt kommer til at koste 100 kr., mens de billige øl kan købes for 5-6 kroner stykket. Det er naturligvis et parameter, der specielt gør en forskel for de fattigere dele af landets befolkning.

Men helt overordnet, vil det have en indflydelse på den brede danske befolkning og derfor er der flest som drikker øl.

Kulturen på arbejdspladserne

Det sidste element der er værd at hive frem, er kulturen på mange arbejdspladser. Det gælder uanset om det er i håndværkerbranchen, snedkerbranchen eller hvor nu. På langt de fleste byggepladser er øl en del af hyggen og mandehørmen. Sådan har det været længe og det vil sikkert fortsætte i mange år fremover.

Det er med til at skabe en kultur på arbejdspladsen, som den enkelte dansker tager med sig hjem og til diverse festlige lejligheder.

Det gode ved øl

Hvad er det gode ved øl? Vi har allerede været inde på arbejdspladserne og den kultur der er på disse. Den er der netop fordi øl giver en hyggelig og afslappende stemning. Et miljø hvor man kan have det sjovt.

Det er derfor langt de fleste forbinder dem med sjov og glæde. Hvilket jo er fantastiske associationer at få. Det samme kender mange drenge og mænd fra fodbold i fjernsynet. Her er øllene på samme vis en del af stemningen og oplevelsen som helhed.

Udover at de åbenlyst smager godt, har alkohol procenter, så må man ikke glemme den hygge og sjov de medbringer. Det er en meget stor del af dens gode egenskaber og en klar årsag til, at vi er et øltørstigt folkefærd.

For at opsummere mener Danmarksindekset at der specielt er 3 klare årsager til at vi værdsætter øl så meget i Danmark og kort sagt; elsker dem:

  • Stolte traditioner med bryggerier
  • Billigere end vin
  • Kulturen på mange arbejdspladser

Læs også: Oprettelse af hjemmeside

Verdens dyreste øl?

Vi nævnte tidligere i artiklen at øl er billigere end vin, generelt set, men de behøver specielt ikke være billige, hvis man går efter specialøl. Det er nemlig en klar tendens i det danske samfund.

Vi foretrækker de specielle og dyrere varianter, frem for de klassiske Tuborg og Carlsberg, der hurtigt kan blive en smule kedelige. I hvert fald i længden.

Så fra priser på 5 kroner, er der næsten ikke noget loft. I hvert fald ikke når man ser på verdens dyreste. Navnet er Antarctic Nail Ale og er fra Australien, med en pris på op til 9.882 kroner pr. flaske. Det er må siges at være lidt vanvittigt.

Så er der kun tilbage at sige: SKÅL!

DMCA.com Protection Status